Mr.ROCKETS FYLLER 60!

Ingen annan har betytt mer för amerikansk fotboll i sydöstra Skåne än Roland Rasmusson. Som initiativtagare och grundare till Ystad Rockets är hans insatser för traktens ungdomar de senaste 29 åren ovärderliga. Trots alla år som ordförande och coach så fortsätter han brinna för att engagera ungdomar i världens mest inkluderande sport.

Roland på Mermaid Bowl i DK

“Rockets har blivit som en livsstil. Klubben är mitt skötebarn. Tack vare fotbollen har jag genom årens lopp fått uppleva fina minnen och träffat många väldigt trevliga människor.”

Intresset för amerikansk fotbolls väcktes under 1980-talet när Roland Rasmusson reste runt i USA. Han hann se fotboll på alla nivåer. Den nyväckta fascinationen för den, ur svenska ögon sett, udda sporten fortsatte att växa när parabolen blev allt mer vanlig i svenska hem. TV3 visade highlights från NFL varje helg. En dag hade Roland bestämt sig.

– Jag gick ner till Ystads Allehanda och berättade att jag ville starta en amerikansk fotbollsklubb i stan. Det blev ett halvsidereportage och mitt hemnummer publicerades i artikeln. Närmare 20 personer hörde av sig de närmaste dagarna. Den 18 augusti 1993 så grundade vi Ystad Rockets, berättar Roland.

Klubbens namn är välkänt inom amerikansk fotbollssverige och är en blinkning till Skånska luftvärnskåren (Lv 4) som var verksamma i Ystad mellan åren 1982-1997. Men det fanns fler namnförslag.

Roland med sitt U14 på avslutningsuppvisnings i DK.

– Ett annat förslag var att vi skulle kalla oss Snipers. Men efter en omröstning så valde vi Rockets, minns Roland.

Klubbens klassiska färger, mörkgrön och gul, valdes efter inspiration från Green Bay Packers. Skälet var att vitt, blått och rött så starkt förknippades med handbollsklubbarna Ystads IF och IFK Ystad.

“Vår första säsong var riktigt tuff. Alla var nybörjare förutom Ted Flanagan och två killar från Limhamn Griffins. Vi spelade åtta matcher och förlorade samtliga. Det tog oss 13 matcher innan vi vann vår första match på bortaplan mot Göteborg Saints. En interception som togs hela vägen in i endzone. Matchen slutade 6-0. Efter det så lossnade det och vi började vinna en hel del.”

1999 hade Ystad Rockets kvalificerat sig för Superserien. Tyvärr blev det bara en ettårig sejour i högsta divisionen. Klubbens importerade amerikanska quarterback skadade sig redan i första matchen och därefter gick luften ur lagets spelare.

Under 2000-talet har Roland, utöver sin roll som ordförande, koncentrerat sig på att träna ungdomar. Genom årens lopp har han varit coach för ett flertal spelare som nått långt i sina karriärer.

– Det är kul när det går bra för spelare som man tränat när de var unga. Markus Persson, Timmy Göransson med flera hade jag hand om som peewee-spelare. Det är det som är roligast med Rockets: spänningen i att bygga ett lag, ta fram talanger och så den speciella gemenskapen i klubben. Utan Rockets så hade mitt liv varit fattigare, säger Roland.

Utan Roland Rasmusson så hade garanterat hundratals människors liv varit betydligt fattigare.